der>

Inkapsling

Hammond DIN-familjen

Vad är en inkapsling?  

En inkapsling är en slags apparatlåda som är konstruerad för att stänga in elektronisk utrustning. Syftet är att skydda elektroniken inuti mot påfrestningar som kan uppstå i en industriell miljö. Apparatlådorna kan bestå av aluminium, plast, rostfria material och ha olika skyddsklasser.

Inkapslingar används för instrumentkapslingar och elektriska, hydrauliska eller pneumatiska styrhöljen. Men också för elektriska kopplingsdosor eller terminalanslutningar som behöver skyddas i fordon, maskiner och annan teknik.

Hur används en inkapsling? 

Idag används elektronikprodukter i alla möjliga applikationer. Det ställer stora krav på att kapslingarna skyddar de känsliga komponenterna mot stötar, fukt, vätskor och damm, samt mot elektriska störningar (EMC). Det blir därför allt vanligare att lådorna har pressgjutna gavlar i aluminium med skyddsklass >IP65 och goda skärmegenskaper. I kapslingar med profiler är det enkelt att montera kretskort i gjutna spår. De har också en mycket bra värmeledningsförmåga och de flesta versioner håller hög skyddsklass upp till IP66 / IP68.

Vad är viktigt att tänka på vid inkapsling? 

Vid val av kapsling/apparatlåda bör du fundera över om den ska vara i plast eller metall, vilken storlek den ska ha och vilka skärmegenskaper den ska besitta. Men det är också viktigt att beakta följande:

  •   Vilken miljö ska inkapslingen sitta i?
  •   Behöver den vara vattentät/dammtät?
  •   Ska inkapslingen bearbetas på något sätt?
  •   Behöver den vara hållbar över tid?
  •   Ska det vara hand-, bords- eller väggkapsling?
  •   Vilken brandklassning och skyddsklass (IP) ska den ha?

Kapslingar/apparatlådor och skåp skyddar elektronik och komponenter på ett bra sätt, vilket ger slutprodukten lång livslängd. Många kapslingar kan användas i de mest skiftande och krävande applikationer. Den gemensamma nämnaren är efterfrågan på kvalitet och design. Vi erbjuder bl.a. kvalitetsinkapsling från Hammonds 1599-serie.

Billiga apparatlådor resulterar ofta i att slutprodukten känns just ”billig”, med gjutmärken och bristfällig finish. Rätt apparatlåda höjer värdet på slutprodukten genom en design som förstärker de värden produkten står för. Idag efterfrågar allt fler en inkapsling med god design i kombination med att alla tekniska specifikationer ska uppfyllas. Att tillverka verktyg för att gjuta kapslingar är mycket kostsamt. Därför är det ofta enklare och mer ekonomiskt att använda en standardkapsling.

Vad erbjuder Bejoken när det gäller inkapsling?

Bejoken är ett tryggt val när du söker kapslingar för dina utvecklingsprojekt. Vi har erbjudit inkapslingar för elektronik sedan 1960-talet – därför kan du vara säker på att du får kompetens och service som möter dina behov. Ett nära samarbete med marknadsledande tillverkare som Bernic och Hammond gör att vi kan leverera inkapslingar med korta ledtider, som är skräddarsydda enligt dina specifikationer.

Beställer du från oss garanterar vi erfarenhet, bred teknisk kunskap och spetskompetens som hjälper dig hela vägen till rätt resultat. Välkommen att kontakta oss!